Nieuws

Het aansluitschema van buitenlanpen met sensor

De bekabeling is vrij eenvoudig. Voor LED-schijnwerpers met een interne of externe sensor heeft u een 3-draads kabel (van 1,5 mm²) nodig.

Bij een LED-schijnwerper met ingebouwde bewegingsmelder sluit u de drie draden (fase, nulleider en aarding) standaard aan. In geval van een aparte bewegingssensor moet u deze draden eerst op de sensor aansluiten en van hieruit naar de lamp(en) leiden. U kunt desgewenst binnenshuis voor een andere schakelaar zorgen.

Tip: vergeet niet de elektriciteit uit te schakelen als u de lamp en de sensor aansluit!

Lichtgevoeligheid en tijd
Bent u klaar met het aansluiten van de LED-schijnwerper en de bewegingssensor? Dan is de volgende stap het instellen van de lichtgevoeligheid en de brandtijd. Dit gebeurt meestal via een kleine draaiknop op de sensor, hoewel er ook modellen zijn met een afstandsbediening.

De lichtgevoeligheid bepaalt wanneer de lamp gaat branden (op basis van de hoeveelheid licht). De brandtijd bepaalt hoe lang de lamp licht uitstraalt. 3 seconden, 10 seconden, 20 seconden, etc.: de keuze is aan u. Het is het beste om de instellingen gedurende enkele avonden te testen en aan te passen waar nodig.

De richting van de LED-schijnwerper
Vrijwel alle LED-schijnwerpers kunnen verticaal georiënteerd worden. Veel mensen maken hier een fout. Ze sturen de LED-schijnwerper in de verte. Dit kan een verblindend effect hebben. Als u bijvoorbeeld een LED-schijnwerper met bewegingssensor boven de garagedeur heeft geïnstalleerd, richt deze dan naar beneden. Op deze manier kun je naar het licht toe ‘lopen’. Dat is prettiger en veiliger.

Alternatief: een timer
Een timer is een goed alternatief voor een bewegingsmelder. Vooral omdat LED-verlichting zeer weinig energie verbruikt. Stel de timer in om het licht aan te zetten als u ’s morgens naar uw werk gaat en ’s avonds weer thuiskomt – handig tijdens de donkere winterdagen.

Te donker op uw terras of in de buurt van uw huis?